Kuinka digirohkea sinä olet?  Digikaveritoiminta voi vahvistaa pystyvyyden tunnetta

Nykymaailma kannustaa digitaitojen hallintaan, kun palvelut siirtyvät enenevissä määrin nettiin. Pelkkä digitaitojen hallinta ei kuitenkaan riitä, vaan enemmänkin vaikuttaa siltä, että tarvitsemme rohkeutta alati muuttuvan digimaailman keskellä.   

Digi- ja väestötietoviraston kartoituksen mukaan 84% suomalaisista kokee pärjäävänsä muuttuvien digitaitojen kanssa. Kuitenkin 39 % suomalaisista kokee tarvitsevansa usein tukea digin käytössä.  

Digitaidot eivät ole enää lista taitoja, ja digimaailmassa ei ole olemassa tiettyä pysyvää perusosaamista; ohjelmistot, palvelut ja laitteet muuttuvat ja kehittyvät koko ajan.  

Nykymaailman digitaidot koostuvat ennen kaikkea rohkeasta ja luottavaisesta asenteesta uuden edellä.  

Miten rakentaa ihmiselle rohkea asenne digimaailmaa kohtaan, jos digitaitoja ei ole, tai kokemus laitteiden käytöstä on musertava? 

Digikaverina toimiminen on antanut naurun säestämiä yhteishetkiä ja uusia oivalluksia   

Digikaveritoiminnassa vertainen digikaveri valmennetaan vahvistamaan ihmisen autonomiaa ja oivaltamaan itse ratkaisut digihaasteisiin.  

Kysyimme digikavereilta, miksi he haluavat toimia digikaverina. Saimme vastaukseksi seuraavia kommentteja:  

  • Haluan auttaa apua tarvitsevia.  
  • Koska pidän ihmisen auttamisesta. Rakastan jakaa tietoani. Haluan tehdä ihmisille jotain hyödyllistä.  
  • Oman osaamisen ylläpito. Muiden auttaminen digiasioissa, mistä tulee hyvä mieli.  
  • Olen innostunut tietotekniikasta ja haluan saada muutkin innostumaan.  

Kysyimme, mitä digikaverina toimiminen on antanut:  

  • Sosiaalinen ympäristö. Hyvä olo, hyvä mieli. 
  • Naurun säestämiä yhteishetkiä. Uusia oivalluksia.  
  • Yhdessä tekemistä. Yhdessä oppimista. Nähdä, että joku on tyytyväinen, kun hänen ongelmansa on ratkaistu yhdessä.  
  • Jotain ymmärrystä siitä, miten laaja alue tämä on. Olen oppinut paljon itse, kun olen yrittänyt auttaa muita.  
  • Olen saanut ohjaustyöhön lisää osaamista.  
  • Kerrata itse taitoja. Opin itse uutta. Saan tietoa siitä, missä mennään digitaidoissa. Saan tietoa siitä, milloin olen pudonnut kelkasta.  

Ilmoittaudu tammikuun digikaverivalmennukseen! 

Digikaverit toimivat vertaisina arjen digitaitojen kokeilemisessa ja oppimisessa. Tärkeintä on, että kaverilla on kokemusta digitaitoihin liittyvistä haasteista – ja halua ja intoa tukea toista ratkaisujen löytämisessä. Yhdessä tehdessä digikaverit oppivat, parantavat ja monipuolistavat myös omia taitojaan. Digikaverit toimivat kohtaamispaikoissa ja järjestöissä. 

Seuraava digikaverivalmennus järjestetään tammikuussa 2023 Laurea-ammattikorkeakoulun tiloissa Otaniemessä. Mukaan ovat tervetulleita Uudellamaalla asuvat. Valmennus on maksuton,  ja päivien aikana tarjotaan myös maksuton aamiainen, lounas ja iltapäiväkahvit/-teet.   

Ajankohta: ti 24.1. ja ke 25.1.2023 klo 9:30-15:30   

Valmennuksen jälkeen järjestämme digikavereille myös yhteistä tekemistä aika ajoin. Näissä tapaamisissa voidaan yhdessä miettiä digiopastukseen liittyviä haasteita, syventää itsetuntemusta tai oppia jotain uutta digikaverien itse toivomista aiheista.  

Ilmoittaudu ottamalla meihin yhteyttä sähköpostitse: digion.hanke@gmail.com tai soittamalla numeroon 040 639 3505 (Susanna) 20.1.23 mennessä.  

Susanna Monni, Espoon kaupunki/Länsi-Uudenmaan hyvinvointialue   

Hanna Rantala, Laurea-ammattikorkeakoulu  

Pauliina Punnonen, Laurea-ammattikorkeakoulu 

DigiOn – Digionnea kaikille -hanke on ESR:n rahoittama koronan aiheuttamiin haasteisiin suunnattua toimintaa. Tulemalla mukaan toimintaan järjestöt auttavat tasa-arvoisemman digimaailman rakentamisessa. Järjestöt saavat hankkeessa myös työnohjauksellista sparrausta digiasioiden ja -tuen hallintaan. Hanke on Laurea-ammattikorkeakoulun ja Espoon kaupungin yhteinen.  

Lisätietoja