Mikä on Ruoka-apu.fi?

Ruoka-apu.fi palvelee ruoka-apua etsiviä ja järjestäviä sekä elintarvikkeiden lahjoittajia. Sivulta löydät ajantasaiset tiedot ruoka-aputapahtumista ja yhteisöllisistä ruokailuista valitsemallasi alueella.

Sivuston tapahtumien ilmoittajia ovat rekisteröityneet toimijat, kuten yhdistykset, seurakunnat ja kunnalliset toimijat. Kunkin tapahtuman tarkemmat tiedot sekä yhteyshenkilöt löydät tapahtumailmoituksesta. Erilaisia ruoka-aputapahtumia ja yhteisöllisiä ruokailuja järjestävät sadat eri toimijat ympäri Suomen.

Ruoka-apu.fi-palvelun on tuottanut Osallistava yhteisö -hanke yhteistyökumppaneineen.

löydälähimmät
_DSF6018

Ruokajakeluja, yhteisiä aterioita, osallisuutta ja hyvinvointia

Suomessa jaetaan vuosittain noin 20 miljoonaa kiloa ruoka-apua (Luonnonvarakeskus 2020). Ruoka-apua järjestää päätoimisesti tai muun toiminnan ohessa yli 1000 yhdistystä, järjestöä, seurakuntaa ja muuta toimijaa. Ruoka-apuun turvautuu arvioiden mukaan 100 000 – 200 000 suomalaista vuosittain.

Tunnetuin tapa järjestää ruoka-apua ovat jakelutapahtumat. Niissä kauppojen, tukkujen ja tehtaiden lahjoittamia elintarvikkeita jaetaan hakijoille joko valmiiksi pakatuissa ruokakasseissa tai niin, että kävijät itse valitsevat ja pakkaavat tuotteet.

Yhteisölliset ateriat, yhteisölounaat sekä aamu- tai välipalatarjoilut ovat yleistyneet viimeisen kymmenen vuoden kuluessa ruoka-aputoiminnassa. Yhteisen ruoan äärellä on mahdollista keskustella, tutustua ja kokea
merkityksellisiä hetkiä.

On kyseessä sitten ruokajakelu tai yhteinen ateria, tänä päivänä ruoka-aputoiminta tukee avunsaajien hyvinvointia ja osallisuutta ruoan lisäksi muillakin tavoin. Ohjaus- ja neuvontapalvelut, ryhmätoiminta ja työllisyyttä edistävä toiminta ovat ruoka-avun arkea.

Osallistava yhteisö 2019-2021

Osallistava yhteisö oli kolmivuotinen valtakunnallinen ruoka-aputoiminnan kehittämishanke. Hankkeen rahoitti STEA ja sitä hallinnoi Kirkkopalvelut ry. Hankkeessa työskenteli projektipäällikkö ja verkkoviestinnän kehittäjä. Kaikki toiminta toteutettiin yhteistyössä ruoka-aputoimijoiden ja verkostojen kanssa.

Hankkeen toimintaa:

  • Ruoka-apu.fi-verkkoalustan yhteiskehittäminen, ylläpitäminen ja käyttöönoton tukeminen
  • Valtakunnallisen yhteistyön edistäminen
  • Paikallisten yhteistyöverkostojen tukeminen
  • Osallisuutta lisäävien työmuotojen vahvistaminen
  • Ruoka-aputoiminnan hyvien käytäntöjen kokoaminen

Vuodesta 2022 verkostoyhteistyötä jatketaan osana Ruoka-apu.fi:n toiminnallista kokonaisuutta.
Ruoka-apu.fi:n rahoittaa Sosiaali- ja terveysjärjestöjen avustuskeskus STEA.

Kysy lisää toiminnastamme!

Jenni Passoja