“Tarpeellinen ja innostava koulutus, kiinnostavia keskusteluja, opin paljon uusia asioita, ei tarvitse olla mikään ”nörtti” voidakseen osallistua, kannatti osallistua, paras ryhmä, positiivinen olo…”
Tällaisiin tunnelmiin päättyi Matinkylässä syyskuussa järjestetty kaksipäiväinen digikaverivalmennus. Digikaverivalmennuksessa pohdittiin muun muassa vertaisuutta, hyvän ohjaajan ominaisuuksia, oppimistyylejä ja oppimisen edellytyksiä sekä tietoturvaa ja digiopastuksen eettisyyttä. Päivien aikana suoritetaan kaksi digitaalista osaamismerkkiä ja valmennuksen jälkeen osallistujat saavat valmiudet toimia arjen digikavereina.
Parasta antia valmennuksissa on kerta toisensa jälkeen päivien aikana käytävät yhteiset keskustelut ja hyvä ryhmähenki. Valmennuksen tyyli on melko vapaamuotoinen ja tehtävät erilaisia. Jokaisessa valmennuksessa niin osallistujat kuin ohjaajat oppivat paljon toisiltaan. Työskentelyn lomassa syödään yhteinen, maksuton aamiainen, lounas ja iltapäiväkahvit, jotka rytmittävät opiskelua.
Mitä digikaverit tekevät?
Digikaverit ovat vertaistukijoita, jotka tukevat toisia arjen digitaitojen oppimisessa. Digikaverien ei tarvitse olla mitään diginörttejä tai -velhoja. Digikaverius on rinnallakulkemista ja asioiden yhteistä pähkäilyä ja pohtimista. Tärkeintä on, että digikaverilla on omaa kokemusta älylaitteiden tai digitaalisten palveluitten käyttöön liittyvistä haasteista – asia, jota varmasti meiltä kaikilta löytyy! Ja lisäksi intoa ja halua tukea ja opastaa toisia. Yhdessä tehdessä digikaverit oppivat, parantavat ja monipuolistavat myös omia taitojaan.
Ajatuksena on, että digikaverit toimivat siellä, missä he ovat jo muutenkin: arjen kohtaamispaikoissa ja järjestöissä. Digikaverit kohtaavat muita järjestöjen kävijöitä ja tukevat arjen digitaitojen opettelussa. Tämä voi tarkoittaa sitä, että digikaveri ja tuettava tutustuvat yhdessä uuteen älypuhelimeen ja katsovat, millaisia ominaisuuksia sieltä löytyy. Yhdessä voidaan harjoitella vaikkapa valokuvan ottamista ja kuvan lähettämistä, puhelimen suojaamista, jonkun sovelluksen lataamista; erilaisia arjen taitoja yhdessä opetellen.
Miten ilmoittaudut mukaan?
Seuraava digikaverivalmennus järjestetään lokakuun alussa Laurea-ammattikorkeakoulun tiloissa Otaniemessä. Valmennus on maksuton ja päivien aikana tarjotaan myös maksuton aamiainen, lounas ja iltapäiväkahvit/-teet.
Ajankohta: ti 4.10. ja ke 5.10.2022 klo 9:30-15:30
Valmennuksen jälkeen järjestämme digikavereille myös yhteistä tekemistä aika ajoin. Näissä tapaamisissa voidaan yhdessä miettiä digiopastukseen liittyviä haasteita, syventää itsetuntemusta tai oppia jotain uutta digikaverien itse toivomista aiheista.
DigiOn – Digionnea kaikille -hanke on ESR:n rahoittama koronan aiheuttamiin haasteisiin suunnattua toimintaa. Tulemalla mukaan toimintaan järjestöt auttavat tasa-arvoisemman digimaailman rakentamisessa. Järjestöt saavat hankkeessa myös työnohjauksellista sparrausta digiasioiden ja -tuen hallintaan. Hanke on Laurea-ammattikorkeakoulun ja Espoon kaupungin yhteinen.
Ilmoittaudu ottamalla meihin yhteyttä sähköpostitse: digion.hanke@gmail.com tai soittamalla numeroon 040 639 3505 (Susanna).
Hanna Rantala, Laurea-ammattikorkeakoulu
Susanna Monni, Espoon kaupunki
Pauliina Punnonen, Laurea-ammattikorkeakoulu
Lisätietoja Digikaveri-valmennuksesta
- DigiOn – Digionnea kaikille -hanke
- digion.hanke@gmail.com
- puh. 040 639 3505 (Susanna)