Hävikkiä hyötyruoaksi Oulun Prikka kiertoon -logistiikkakeskusksesta

Hävikkiä hyötyruoaksi

Teija Leinonen

Pannu vahvaa kahvia on juotu ja päivään herätty. Logistiikkakeskuksen puheen sorina hiljenee keskuksella. Aamulla työntekijät ovat tarkistaneet autojen reitit, jakaneet työntekijät kolmeen autoon ja lähteneet ajoon. Paikalla työntekijöiden joukossa on alanvaihtajia, vapaaehtoistyöntekijöitä, työkokeilijoita miettimässä alavalintaa ja uudelleen koulutukseen pyrkiviä. Kyseessä on Prikka kiertoon- logistiikkakeskus Oulussa, joka tarjoaa työllisyyshankkeen muodossa yhteisöllisyyttä monin tavoin.

Kuskit hakevat elintarvikkeita Oulun alueen yrityksistä, jotka ovat yhteistyössä mielellään mukana. Saammehan hävikin hyötyruoaksi ruoka-apua tarvitseville. Ruoka otetaan vastaan, lajitellaan, pakataan ja viedään kauttamme ruoka-aputoimijoille, jotka jakavat sen avuntarvitsijoille.

Keskuksessa on monenlaista osaamista. Tänään hedelmät ja vihannekset ovat yksitellen tarkistettu ja pakattu lähtemään lapsille välipalaksi. Mikä tämä hedelmä oikein on, onko tämä vielä syötävää, joku kysyy toiselta työntekijältä. Ruoka-aputoimijoiden järjestämille yhteisöllisille aamupaloille ja lounaille on keräykset tehty. Työntekijät pakkasivat laatikoihin tänään tulleista elintarvikkeista lihaa, maitotuotteita, kasviksia ja vihanneksia. Rokla eli pumppukärry on käytössä niin painavia laatikoita siirrellessä kuin punnittaessa tulevaa ja lähtevää ruokaa kiloina. Meidän kauttamme liikkuu ruokaa jopa 5000 kiloa viikossa. Ruoka-apua saa 1500 ihmistä Prikka kiertoon -hankkeen välittämänä.

Tunnelma keskuksessa on aidosti iloinen. Hyväntuuliset työntekijät tekevät töitä yhdessä ja kokevat työn merkitykselliseksi. Ruokaa ei mene hukkaan vaan se menee tarpeeseen.

Kirjoittaja Teija Leinonen toimii projektikoordinaattorina Prikka Kiertoon-hankkeessa Oulussa.
Teija Leinonen, teija.leinonen@ouka.fi
Prikka kiertoon logistiikkakeskus p. 050 566 6157

Seuraa Prikka kiertoon -hanketta Facebookissa