Suomen Punainen Risti on julkaissut selvityksen ruoka-aputoimijoiden yhteistyömalleista
Ruoka-apua yhteistyössä -selvityksen tavoitteena on ollut kuvata ruoka-apukentän nykytilaa, yhteistyömalleja ja tulevaisuuden näkymiä, jotta on mahdollista rakentaa valtakunnallista koordinaatiota yhdessä eri toimijoiden kanssa. Selvitys perustuu tapaamisiin 39 ruoka-aputoimijan kanssa. Selvitys on tehty osana sosiaali- ja terveysministeriön rahoittamaa ruoka-avun järjestökoordinaation kehittämishanketta.
Selvityksen mukaan ruoka-aputoimijat suhtautuvat pääasiallisesti positiivisesti yhteistyöhön ja näkevät sen tukevan omaa toimintaa. Selvityksessä mallinnettiin seitsemän eri yhteistyömallia: verkostojen välinen yhteistyö, hävikkiterminaalit, koordinoidut verkostot, yhdessä tekeminen, sopimuksellisen yhteistyö, järjestöjen aluerajat sekä yhden toimijan malli.
Selvityksen mukaan ruoka-aputoimijoiden haasteet ja huolet olivat samansuuntaisia. Huolta aiheuttavat mm. kustannusten nousu, hävikkiruoan vähentyminen ja vapaaehtoisten määrä. Selvityksen perusteella voidaan sanoa, ettei ruoka-avun tarpeen taustalla vaikuttaviin juurisyihin pystytä vastaamaan pelkällä kolmannen sektorin ruoka-avulla. On kehitettävä myös sosiaaliturvaa, julkisen sektorin hyvinvointia ja terveyttä edistäviä toimintoja ja parannettava niiden saavutettavuutta.
Lue lisää:
Lisätietoja antaa Suomen Punainen Risti
- Niklas Vaalgamaa
- Hankesuunnittelija
- niklas.vaalgamaa@redcross.fi
- puh. 040 184 2412