Ruoka-apua koskevat rahoitushakuinfot toukokuun verkkotapaamisessa

Aiheina ruoka-aputoimijoiden verkkotapaamisessa 5.5.2022

  • STM:n valtionavustukset ruoka-aputoiminnan järjestämiseen, Henna Leppämäki
  • Sosiaali- ja terveysjärjestöjen avustuskeskus STEAn hankeavustukset, Anne Väisänen
  • Ruokaviraston ESR+ Aineellinen apu (EU-osarahoitetut maksukortit elintarvikkeisiin ja perushyödykkeisiin), Minna Talvitie ja Eveliina Viitanen 

Sosiaali- ja terveysministeriön Henna Leppämäki kertoi Ruoka-avun valtionavustuksista. STM:n valtionavustus koskee hävikki- ja ylijäämäruokaa hyödyntäviä elintarvikejakeluja ja maksuttomia aterioita. Järjestöt ja muut yleishyödylliset yhteisöt ovat pääsääntöisesti avustuksen saajina, mutta yhteistyötä on lisätty myös kuntatoimijoiden kanssa. Avustuksella ei voi hankkia ruokaa, mutta sitä voi käyttää ruoka-avun järjestämisestä aiheutuviin kuluihin ja kustannuksiin. Valtionavustukset ruoka-avun järjestämiseen ovat haettavissa näillä näkymin syksyllä 2022.

Sosiaali- ja terveysjärjestöjen avustuskeskuksesta STEA:sta Anne Väisänen kertoi STEAn hankeavustuksista terveyden, hyvinvoinnin ja osallisuuden edistämiseen. Avustuksia voivat hakea yleishyödylliset yhdistykset ja järjestöt. Ajankohtainen avustushaku on auki 31.5. asti.

Lainsäädäntö säätelee avustuksen myöntämisen reunaehdot. Tällä hetkellä avustuskokonaisuuksia on neljä:

1) Järjestöjen toimintaedellytysten vahvistaminen, 2) Terveyden ja työ- ja toimintakyvyn vahvistaminen, 3) Osallisuuden, toimijuuden ja arjen hallinnan lisääminen sekä 4) Kriisityö. Avustuksia ei voi käyttää ruoka-avun toteuttamiseen, hengelliseen työhön tai yksittäisten ihmisten taloudelliseen auttamiseen.

Lopuksi Ruokaviraston Minna Talvitie ja Eveliina Viitanen kertoivat aineellinen apu vähävaraisille ESR+ -ohjelmasta. Aineellisen avun maksukorttihankkeet tulevat korvaamaan aiemman EU-elintarviketuen. Samalla järjestelmä muuttuu hankepohjaiseksi. Lisätietoja saadaan syksyllä.

Avustuksen saaja jakaa avuntarvitsijoille elintarvikkeisiin ja perushyödykkeisiin tarkoitettuja maksukortteja ja tarjoaa niin sanottuja liitännäistoimia. Liitännäistoimilla tarkoitetaan esimerkiksi palveluohjausta tai talousneuvontaa. Maksukorttien jakamisen ja kulujen maksatuksen käytäntöihin liittyy vielä tässä vaiheessa paljon avoimia kysymyksiä. Ruokaviraston kokoaman hankekoordinaatioryhmän tehtävänä on tarkentaa kriteerejä avustusten myöntämiselle.

ESR+ Aineellisen avun hankehaku tarkentuu kaiken kaikkiaan tämän vuoden aikana. Hankehakuaika on tämän hetken tiedoilla syksyllä 2022, mikä tarkoittaa, että maksukortit voisivat olla käytössä tammikuusta 2023 alkaen. Kaikille tutuksi tullut EU-ruokajako on päättynyt lopullisesti.

Seuraava ruoka-aputoimijoiden verkkotapaaminen on 2.6. klo 12-14. Heinäkuussa ei ole tapaamista, jatketaan taas elokuussa.

Rahoitusinfot pähkinänkuoressa Sininauhaliiton Matleena Merran kokoamalla videolla!

Mukaan ruoka-aputoimijoiden verkkotapaamisiin

Valtakunnallisia verkostotapaamisia ruoka-aputoimijoille järjestetään joka kuun ensimmäisenä torstaina klo 12-14 Teams-alustalla. Tarjolla ajankohtaisia asiantuntija-alustuksia ja mielenkiintoista keskustelua!

Tapaamisiin ovat tervetulleita ruoka-aputoimijat ja yhteisöllisten ruokailujen järjestäjät yhdistyksistä, seurakunnista ja muista yhteisöistä ympäri Suomen. Tapaamiset järjestetään Ruoka-apu.fi:n, Sininauhaliiton ja SPR:n yhteistyönä.

Osallistumislinkki toimitetaan ilmoittautumisen jälkeen.