Ruoka-avun valtakunnallinen vaalipaneeli 2023 

Verkossa (Teams)

Lämpimästi tervetuloa kuulemaan puolueiden näkemyksiä suomalaisesta ruoka-avusta! 

Ruoka-avun järjestökoordinaation kehittämishanke (Suomen Punainen Risti) ja Ruoka-apu.fi järjestävät vaalipaneelin ruoka-avusta torstaina 16.3.2023 klo 16-17:30.  

Voit osallistua tapahtumaan tästä: Osallistu vaalipaneeliin (Teams-linkki)

Tapahtuma järjestetään verkossa ja tilaisuuden juontaa päätoimittaja ja tietokirjailija Maria Pettersson.  

Suomessa ruoka-apua järjestävät pääasiassa järjestöt ja seurakunnat. Suurin osa ruoka-aputoimijoista toimii täysin vapaaehtoistyön varassa. Ruoka-apuun turvautuu arvioiden mukaan noin 200 000 ihmistä vuosittain. Ruoka-aputoimijat ovat raportoineet jo kolme vuotta putkeen ruoka-avun tarpeen kasvusta. Avun tarpeen kasvaessa on samanaikaisesti ruoka-apuun lahjoituksina saatavan ruuan määrä vähentynyt. Ruoka-apu on tukena monenlaisissa elämäntilanteissa. Ruoka-avussa asioivat mm. lapsiperheet, eläkeläiset, työttömät, pienituloiset, yksinhuoltajat, opiskelijat, asunnottomat ja turvapaikanhakijat. Ruoka-apu on tarkoitettu ensisijaisesti väliaikaiseksi hätäavuksi, mutta avunsaajista monet ovat olleet ruoka-avun piirissä jo vuosia.  

Miten puolueet parantaisivat ruoka-avun saajien asemaa? Millä tavoin ruoka-aputoimijoiden toimintaedellytykset voitaisiin turvata? Mitä seuraavalla hallituskaudella tulisi tehdä? Kenen vastuulla ruoka-avun pitäisi olla? Mikä on hyvinvointialueiden ja kuntien rooli? Esimerkiksi näihin kysymyksiin saadaan vastauksia tässä vaalipaneelissa. 

Mukana keskustelussa ovat Anne Kalmari (Kesk.), Tiina Tuomela (KD), Tuomo Törmänen (Kok), Heidi Jaari (Liik) Mika Niikko (PS), Eva Biaudet (RKP), Kirsi Lehtimäki (SDP), Pia Lohikoski (Vas) ja Bella Forsgren (Vihr).

Osallistuminen ei edellytä ennakkoilmoittautumista.  

Osallistu vaalipaneeliin tästä: Osallistumislinkki (Teams-linkki)

Ruoka-avun järjestökoordinaatiohankkeessa kehitetään ruoka-apukentän koordinaatiota ja kerätään ajantasaista tietoa ruoka-avun toimijoilta valtakunnallisesti ja alueellisesti. Kehittämistyötä tehdään valtakunnallisesti ruoka-apua jakavien keskusjärjestöjen ja -toimijoiden kanssa. Hanketta hallinnoi Suomen Punainen Risti.  

Ruoka-apu.fi on valtakunnallinen ruoka-apua etsivien ja sitä järjestävien verkkopalvelu. Palvelusta ruoka-apua etsivä löytää ruoka-aputapahtumia ja ruoka-apua järjestävä saa tietoa ja tukea toimintaansa. Ruoka-apu.fi tukee toimijoiden välistä yhteistyötä ja toiminnan kehittämistä sekä ruoka-avun tiedolla johtamista. 

Lisätietoja